Archeologische schatten van Kreta Afbeelding Archeologische schatten van Kreta
Archeologische schatten van Kreta
Bestemming: Rondreizen Griekenland - Fly Drive Kreta

Archeologische schatten van Kreta


plane hotel car


10 Dagen

Als u aan Kreta denkt, denkt u wellicht meteen aan zon, zee, strand en feesten. Dit kunt u op Kreta inderdaad allemaal vinden, maar het grootste Griekse eiland is zo veelzijdig dat het nog veel meer te bieden heeft. Deze culturele Fly Drive rondreis leidt u langs een aantal van de bekendste en belangrijkste archeologische schatten die het eiland rijk is. De oudste beschaving van Europa is namelijk op Kreta ontstaan en het hele eiland ligt bezaaid met restanten en ruines van de ruim 4000 jaar oude Minoische beschaving. En ook een van de volgens Archeologie Online mooiste archeologische musea in Europa, ligt op Kreta: het archeologisch museum van Heraklion. U bezoekt in een week tijd dit museum, vier Minoische paleizen en ook aan aantal kleinere, onbekendere, maar zeker niet minder indrukwekkende archeologische vindplaatsen. En onderweg bent u natuurlijk vrij om te stoppen bij een van de vele opgravingen of musea die in dit reisprogramma niet specifiek genoemd worden. Langs de wegen geven bruine wegwijzerbordjes aan waar zich bezienswaardigheden bevinden. Geniet u daarnaast ook zeker van een van de heerlijke stranden of havenplaatsjes waar u heerlijk kunt ronddwalen door smalle, gezellige steegjes en van de overheerlijkste Griekse maaltijden kunt genieten. Op maandag heeft u hier ongetwijfeld wel tijd voor omdat de meeste musea en archeologische opgravingen op maandagen gesloten zijn.Hoogtepunten * Romeinse grafkamers in grotten, Oudste wetgeving van Europa, 4 Minoische Paleizen,Archeologisch museum Heraklion

Dag 1: Vliegveld Heraklion - Matala (ca. 75 km)

Op de luchthaven van Heraklion haalt u uw huurauto op en rijdt u naar uw accommodatie voor de komende twee nachten in het aan de zuidkust gelegen dorpje Matala. Matala ligt aan een prachtige baai die is omgeven door krijtrotsen. In deze rotsen zijn in vroeger tijden holen uitgehakt en de grotten die zo ontstaan zijn, werden in de Romeinste tijd gebruikt als grafkamers. In de jaren '60 van de vorige eeuw werden de grotten bewoond door hippies waardoor Matala tot op de dag van vandaag nog steeds bekend staat als hippiedorp. Na uw bezoek aan de grotten, kunt u vanaf het strand genieten van de zonsondergang alvorens u, al slenterend door de gezellige straatjes van Matala, een keuze probeert te maken uit een van de vele terrasjes voor een hapje en/of een drankje.

Overnachting (logies + ontbijt) in of nabij Matala 

Van 18 tot 20 juni 2021 is er een festival in Matala waardoor alle accommodaties al volgeboekt zijn. In deze periode zullen wij accommodatie in een andere plaats aan de zuidkust voor u reserveren.

Dag 2: Matala - Phaistos - Agia Triada - Matala (ca. 30 km)

Vandaag bezoekt u het eerste Minoische paleis: Phaistos. Deze paleis-stad uit de Minoische tijd vormde het hart van een nederzetting die al sinds de Neolitische tijd bewoond werd. Rond 4000 voor Christus werd het paleis gebouwd. Hier is ook de wereldberoemde, aardewerken Phaistos Disc (te bezichtigen in het archeologisch museum van Heraklion) gevonden. Al jaren breken archeologen en taalkundigen hun hersens in een poging om de betekenis van het symboolschrift te achterhalen. Tot op heden is het echter nog niet gelukt om de code te kraken en het schrift te ontcijferen. Naast het archeologische belang, maakt ook de prachtige ligging in de Messaravallei dat Phaistos misschien nog wel indrukwekkender is dan het beroemde Knossos.

Nog geen 5 kilometer (in de richting van Timbaki) verderop kunt u de archeologische vindplaats Agia Triada bezoeken. Hier ziet u de ruines van een villa die vermoedelijk dienst deed als zomerpaleis van de koning van Phaistos. Belangrijke vondsten die hier gedaan zijn, zijn onder meer prachtige fresco's, vazen met indrukwekkende afbeeldingen van bijvoorbeeld de oogst en diverse sarcofagen, waaronder de larnax. Ook deze vondsten worden tentoongesteld in het archeologisch museum van Heraklion.

Overnachting (logies + ontbijt) in of nabij Matala 

Van 18 tot 20 juni 2021 is er een festival in Matala waardoor alle accommodaties al volgeboekt zijn. In deze periode zullen wij accommodatie in een andere plaats aan de zuidkust voor u reserveren.

Dag 3: Matala - Gortys - Ierapetra (ca. 125 km)

U verlaat Matala en rijdt in de richting van Ano Vianos/Ierapetra. Na een kilometer of dertig komt u langs de doorgaande weg de Minoische stad Gortys tegen. Gortys was in de Romeinse tijd de hoofdstad van Kreta. Tot de imponerende bezienswaardigheden van Gortys behoren de restanten van de Agios Titos (heilige Titus) basiliek, een muziektempel, een akropolis en een redelijk goed bewaard gebleven amfitheater. In de overdekte muziektempel kunt u de inscripties van de wetten van Gortys bewonderen. Deze wettekst wordt beschouwd als de eerste geschreven wet in Europa.

Na uw bezoek aan Gortys rijdt u verder richting Ano Vianos en Ierapetra. Na ongeveer anderhalf uur rijden, bereikt u het schattige, authentieke dorpje Mirtos. Aan het eind van het dorp, vlak na de brug, ligt een kleine, nauwelijks bekende archeologische opgraving: Pyrgos. Vanaf de heuvel waarop de oude nederzetting ligt, heeft u ook een schitterend uitzicht over de omgeving. Amper 2 kilometer verderop aan de doorgaande weg, ligt een vroeg-Minoische nederzetting: Fournou Korifi. Op het pleintje bij de oude kerk in Mirtos kunt u ook een klein archeologisch museum bezoeken. Hier vindt u enkele vondsten die bij de nederzettingen gedaan zijn en een, door de curator van het museum, gemaakte maquette die een behoorlijk realistisch beeld geeft van hoe het leven er in de Minoische tijd in Fournou Korifi moet hebben uitgezien. Helaas zijn de openingstijden van het museum ietwat beperkt en wisselen deze ook nogal eens dus u moet een beetje geluk hebben. Ook als het museum gesloten mocht zijn, kunt u prima terecht in Mirtos voor een traditionele lunch of een snelle pizza bij een van de restaurantjes aan de boulevard of in een van de rustige straatjes.

Na uw bezoek aan Mirtos rijdt u de laatste circa 16 kilometer tot uw volgende overnachtingsplek. In de zuidelijkste stad van Europa, Ierapetra, kunt u nog een kijkje nemen in en bij Fort Kales aan het uiteinde van de boulevard. Het Venetiaanse fort is gebouwd in de 13 eeuw en, na een zware aardbeving, herbouwd door de Turken in de 17e eeuw.

Overnachting (logies + ontbijt) in of nabij Ierapetra

Dag 4: Ierapetra - Kato Zakros - Palekastro (ca. 100 km)

Vandaag zet u, eerst langs de zuidkust, daarna door het binnenland en via nodige haarspeldbochten, koers naar de oostkust van Kreta en het tweede Minoische paleis: Kato Zakros. Dit paleis is het laatste van de grote Minoische paleizen dat werd ontdekt en opgegraven. De meesten van de hier gedane vondsten worden tentoongesteld in het archeologisch museum van Sitia (op dag 6 passeert u dit stadje en kunt u het museum desgewenst bezoeken). Niet ver van het paleis ligt de Vallei der Doden. Tussen de bergen ligt een prachtige, 8 kilometer lange kloof met hoge rotswanden waarin Minoische grafholen te zien zijn. De kloof is gemakkelijk begaanbaar en om de grafholen te zien, hoeft u de kloof niet van begin tot eind te doorkruisen als u dat niet wilt.

Uw volgende overnachtingsplaats ligt bij Palekastro, een rustig, authentiek bergdorpje. Voldoende cafeetjes en restaurantjes en heerlijke zandstranden op ongeveer 2 kilometer van het dorpje maken dat het hier goed toeven is. Hier proeft u de echte Griekse sferen. Eventueel kunt u nog een bezoekje brengen aan het folklore museumpje van het dorp.

Overnachting (logies + ontbijt) in of nabij Palekastro

Dag 5: Palekastro - Vai - Palekastro (ca. 20 km)

Vandaag kunt u even bijkomen van alle indrukken van de afgelopen dagen, bijvoorbeeld door wat zon, zee en strand te pakken op een van de mooiste stranden van Kreta. Het beroemde palmbomenbos (beschermd natuurgebied) en palbomenstrand van Vai, waar in de jaren 80 de Bounty reclame is opgenomen, ligt op nog geen 10 kilometer van Palekastro. Als u de busladingen andere toeristen wilt ontlopen, raden we u aan om Vai heel vroeg in de ochtend of pas laat in de middag te bezoeken. Of u rijdt enkele kilometers verder naar het noorden voor de rustigere stranden bij Itanos (waar ook nog een kleine archeologische opgraving te vinden is).

Als u geen genoeg kunt krijgen van alle archeologische schatten, behoort ook een bezoek aan het archeologisch museum van Sitia tot de mogelijkheden (Palekastro - Sitia - Palekastro; ca. 35 km).

Overnachting (logies + ontbijt) in of nabij Palekastro

Dag 6: Palekastro - Gournia - Kritsa - Lato - Agios Nikolaos (ca. 110 km)

U verruilt de oostkust voor de noordkust, maar voordat u neerstrijkt in uw volgende verblijfplaats, bezoekt u onderweg nog twee archeologische bezienswaardigheden. Te beginnen met de Minoische stad Gournia, de best geconserveerde Minoische vestigingsplaats. Hierdoor zijn de oorspronkelijke steegjes en trappen die tussen de huizen doorliepen hier nog goed te zien. Kijkt u ook nog even om u heen want het betoverende uitzicht over de kustlijn en de golf van Mirabello wilt u niet missen.

Ook na uw bezoek aan Gournia rijdt u nog niet direct naar uw hotel in Agios Nikolaos, waar u de komende twee nachten zult logeren. Eerst rijdt u nog een stukje de bergen in naar het traditionele, maar wel toeristische dorpje Kritsa dat bekend staat om het handwerk dat de lokale dames ter plekke maken en verkopen. U kunt hier het Panagia Kera kerkje bezoeken. Deze kerk staat bekend om de bijzondere fresco's en muurschilderingen. Net buiten het dorpje ligt het Dorische stadje Lato dat een bezoek meer dan waard is. U kunt hier de overblijfselen bewonderen van het raadhuis waarin het heilige vuur brandend werd gehouden (het Prytaneum), een tempel, een open plein (agora), stevige vestingmuren en van diverse huizen en winkels.

In het schilderachtige havenstadje Agios Nikolaos met het schitterende, door hoge rotspartijen omringde binnenmeertje, kunt u naar hartenlust winkelen of mensen kijken op een van de vele terrasjes. Er zijn ook twee musea die u kunt bezoeken: een archeologisch museum (met vondsten die onder meer bij Fournou Korifi en Lato zijn gedaan) en een folklore museum.

Overnachting (logies + ontbijt) in of nabij Agios Nikolaos

Dag 7: Spinalonga
U bezoekt vandaag de oude leprakolonie van Kreta, gelegen op het eilandje Spinalonga. Hier kunt u rondwandelen binnen de muren van een enorme Venetiaanse burcht en krijgt u een inkijkje in hoe het leven op het eiland voor de lepra patienten geweest moet zijn. Erg indrukwekkend is het punt op het eilandje waar je de bewoonde wereld op Kreta bijna kunt aanraken. Zo dicht bij, maar zo ver weg voor verminkte lepra patienten die niet meer kunnen zwemmen. Voor wie meer wil lezen over de geschiedenis van de leprakolonie, raden we het boek 'Spinalonga, het eiland der verdoemden' van de helaas overleden Victor Zorbas van harte aan. Als u zin hebt in een wat langere boottocht en onder begeleiding van een gids Spinalonga wilt bezoeken, kunt u in de haven van Agios Nikolaos een excursie boeken. Bent u in een wat meer avontuurlijke bui en wilt u het eiland op eigen gelegenheid verkennen, neem dan een (vissers)bootje vanuit het havenplaatsje Plaka.

Overnachting (logies + ontbijt) in of nabij Agios Nikolaos

Dag 8: Agios Nikolaos - Palace of Malia - Kokkini Hani (ca. 60 km)

Na het ontbijt verlaat u Agios Nikolaos. Via de snelweg aan de noordkant van het eiland bereikt u het derde paleis, dat van Malia, in een klein half uur. Aan dit paleis is (vrijwel) niets veranderd sinds het is opgegraven en deze authenticiteit maakt misschien wel meer indruk dan het deels gerestaureerde en gereconstrueerde Knossos. De vondsten die hier gedaan zijn, zijn voor het merendeel te bezichtigen in het archeologisch museum van Heraklion. U kunt er ook voor kiezen om de Old National Road te nemen (de reistijd wordt dan ongeveer 20 minuten langer).

De komende twee nachten verblijft u in of nabij Kokkini Hani/Gouves, een toeristisch dorpje met een keur aan cafe's en taverna's en wordt omgeven door zandstranden. Tussen Kokkini Hani en het zandstrand van Vathianos Kampos ligt nog een Minoische opgraving: Nirou Khani.

Overnachting (logies + ontbijt) in of nabij Kokkini Hani/Gouves

Dag 9: Kokkini Hani - Knossos - Heraklion - Kokkini Hani (ca. 40 km)

Vandaag is het tijd voor het laatste en bekendste Minoische paleis: Knossos. Deze Minoische hoofdstad werd reeds bewoond sinds het Neolithium. De, wat van een doolhof weg hebbende, opgraving omvat de (deels gerestaureerde) overblijfselen van onder meer het paleis van koning Minos, huizen van priesters en andere hooggeplaatste leden van de samenleving, huizen van het volk en een begraafplaats. U kunt op eigen gelegenheid over het terrein lopen of ter plekke een rondleiding door een gids boeken. Nu u de vier Minoische paleizen en een aantal andere interessante archeologische vindplaatsen hebt bezocht, is het tijd om de daar gedane vondsten met eigen ogen te gaan zien. U bezoekt het reeds veelvuldig genoemde archeologisch museum van Heraklion: een van de belangrijkste Griekse musea en, volgens Archeologie Online, een van de mooiste archeologische musea in Europa. Vrijwel alle Minoische vondsten die op Kreta gedaan zijn, zijn in dit museum verzameld. Zo kunt u onder meer de beroemde disk van Phaistos, de schitterende sarcofaag van beschilderd kalksteen van Agia Triada, prachtige fresco's en talloze beeldjes en vazen bewonderen. Als u al deze indrukken nog tijd en energie over hebt, kunt u in de, nog geen 2 kilometer verderop gelegen, haven van Heraklion het Venetiaanse Fort Koules gaan bezichtigen voordat u weer terugkeert naar uw accommodatie in Kokkini Hani.

Overnachting (logies + ontbijt) in of nabij Kokkini Hani/Gouves

Dag 10: Kokkini Hani - vliegveld Heraklion (ca. 10 km)

U levert uw huurauto in op de luchthaven van Heraklion en vliegt weer naar huis.

Afhankelijk van de vertrektijd van uw vlucht kunt u nog even ontspannen op een van de heerlijke stranden of eventueel Heraklion nog verder verkennen. De stad herbergt, naast het archeologische, ook nog een historisch en een natuurhistorisch museum.

Dag tot dag:

Dag 1: Vliegveld Heraklion - Matala (ca. 75 km)
Dag 2: Matala - Matala (ca. 30 km)
Dag 3: Matala - Ierapetra (ca. 125 km)
Dag 4: Ierapetra - Palekastro (ca. 100 km)
Dag 5: Palekastro - Palekastro (ca. 20 km)
Dag 6: Palekastro - Agios Nikolaos (ca. 110 km)
Dag 7: Spinalonga
Dag 8: Agios Nikolaos - Kokkini Hani (ca. 60 km)
Dag 9: Kokkini Hani - Kokkini Hani (ca. 40 km)
Dag 10: Kokkini Hani - vliegveld Heraklion (ca. 10 km)

Op maat:
Deze reis kan aangepast worden aan uw wensen. Als u contact met ons opneemt, informeren wij u graag over de mogelijkheden.Locatie


Vluchten

Vanuit Nederland kunt u vanaf meerdere vliegvelden naar Heraklion vliegen (de prijs kan per luchthaven verschillen). Ook zijn er mogelijkheden om te vliegen vanaf Duitsland (Dusseldorf, Keulen) of Belgie (Brussel, Charleroi).

Houdt u er rekening mee dat de ruimbagage tegenwoordig bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen niet langer is inbegrepen. U kunt deze naar wens tegen een toeslag nog bijboeken. De tarieven voor ruimbagage zijn verschillend per luchtvaartmaatschappij en per gewicht.

De prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige boekingsklasse en zijn, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Wij proberen onze prijzen zo up-to-date mogelijk te houden. Indien deze boekingsklasse niet meer beschikbaar is, bieden we u de reis aan tegen een eventuele vluchttoeslag of kijken wij voor u naar een alternatieve vertrekdatum. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met u, voordat het alternatief definitief wordt vastgelegd. Na het plaatsen van uw optie-boeking, ontvangt u van ons het reisoverzicht met het vluchtschema, gebaseerd op de door u gekozen reis.Inclusief
 • Retourvlucht Heraklion
 • Luchthavenbelasting
 • 9 overnachtingen
 • Verzorging: logies en ontbijt
 • Huurauto, categorie small
 • Als u nu een optie-boeking plaatst, betaalt u geen reserveringskosten


Exclusief
 • Calamiteitenfonds, eenmalig € 2,50
 • Reserveringskosten, eenmalig € 28,00
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Overige maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven, excursies, entree-, benzine-, tol-, en parkeergelden
 • Ruimbagage (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij)
 • Lokale belastingen (bijv. toeristenbelasting)
 • Eventuele aanschaf van een wegenkaart


Huurauto

Standaard inbegrepen in de huursom:

 • Huurauto, categorie Small
 • Ongelimiteerde kilometers
 • WA-dekking van € 7,5 miljoen
 • Schadeverzekering (CDW)
 • Diefstalverzekering (TP)
 • Terugbetaling eigen risico
 • Dekking glas-banden-bodem-dakschades
 • 24/7 Nederlandstalig noodnummer

Optioneel

 • Tegen een toeslag is het mogelijk uw huurauto te upgraden naar een hogere klasse/groter type auto. Deze toeslag is afhankelijk van de beschikbaarheid.
 • Tegen een toeslag kunt u een GPS huren (wanneer u zelf geen GPS heeft).

Belangrijke informatie autohuur

U dient te beschikken over een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. De waarborg voor de huurauto wordt gereserveerd op uw creditcard door de lokale leverancier ter plaatse. De bestedingsruimte is hierdoor tijdelijk kleiner. Controleert u voor u op reis gaat daarom goed de bestedingsruimte van uw creditcard.Overige Informatie

U neemt geheel vrijblijvend een optie op de reis naar uw keuze.
Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u een reisoverzicht toe, waarin u alle details van de reis, waaronder de vluchtgegevens, een beschrijving van de hotelaccommodaties en eventueel de autohuurvoorwaarden kunt teruglezen.
Na uw akkoord zullen wij de reis pas definitief voor u vastleggen.

Als u een optie-boeking plaatst, betaalt u geen reserveringskosten.

Wij proberen de beschikbaarheid zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar het kan soms voorkomen dat uw gewenste accommodatie/vertrekdatum niet meer beschikbaar is. In dit geval zullen we in overleg met u een passend alternatief zoeken.

De optie boeking wordt pas definitief bevestigd, nadat wij u een reisoverzicht hebben toegezonden en u daarvoor uw akkoord heeft gegeven.Archeologische schatten van Kreta 0

E-mail dit programma naar uw vrienden

uw e-mailadres:

uw vrienden e-mailadres:

Meld u aan en ontvang leuke aanbiedingen per e-mail

Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2022  vakantiestunt.nl
v6.20210203