Kreta Compleet Afbeelding Kreta Compleet
Kreta Compleet
Bestemming: Rondreizen Griekenland - Fly Drive Kreta

Kreta Compleet


plane hotel car


22 Dagen

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, is zo veelzijdig dat het iedereen wel iets te bieden heeft. Van historische, archeologische opgravingen tot pittoreske dorpjes. Van musea tot schitterende (zand)stranden en prachtige, verlaten baaitjes. En van idyllische watervallen tot ruige kloven. Deze reis neemt u mee over het hele eiland: u bezoekt zowel de bekende noordkust als de minder toeristische zuidkust.


U verblijft in kleinschalige appartementencomplexen of hotels op basis van logies.Hoogtepunten * Knossos Spinalonga Palmbomenstrand Vai Mirtos Chrissi Island Gortys Agia Galini Matala Phaistos Preveli Frangokastello Loutro Imbroskloof Chania Elafonisi Samariakloof Rethymnon 

Afhankelijk van de aankomst- en vertrektijd van uw vlucht begint of eindigt uw reis met twee overnachtingen in Heraklion.

Dag 1: Vliegveld Heraklion - Heraklion (ca. 10 km)

Op de luchthaven van Heraklion neemt u uw huurauto in ontvangst en rijdt u naar uw eerste accommodatie.

Overnachting (logies) in of nabij Heraklion

Dag 2: Knossos – Archeologisch museum 

Vanochtend bezoekt u het bekendste Minoische paleis: Knossos. Deze Minoische hoofdstad werd reeds bewoond sinds het Neolithium. De, wat van een doolhof weg hebbende, opgraving omvat de (deels gerestaureerde) overblijfselen van onder meer het paleis van koning Minos, huizen van priesters en andere hooggeplaatste leden van de samenleving, huizen van het volk en een begraafplaats. U kunt op eigen gelegenheid over het terrein lopen of ter plekke een rondleiding door een gids boeken. In de middag kunt u naar het archeologisch museum van Heraklion: een van de belangrijkste Griekse musea en, volgens Archeologie Online, een van de mooiste archeologische musea in Europa. Vrijwel alle Minoische vondsten die op Kreta gedaan zijn, zijn in dit museum verzameld. Zo kunt u onder meer de beroemde disk van Phaistos, de schitterende sarcofaag van beschilderd kalksteen van Agia Triada, prachtige fresco's en talloze beeldjes en vazen bewonderen. Als u na al deze indrukken nog tijd en energie over hebt, kunt u in de haven van Heraklion het Venetiaanse Fort Koules gaan bezichtigen voordat u weer terugkeert naar uw accommodatie.

Overnachting (logies) in of nabij Heraklion

Dag 3: Heraklion – Agios Nikolaos (ca. 65 km)

U rijdt naar uw volgende verblijfplaats. Het schilderachtige, aan de Mirabello baai gelegen, stadje Agios Nikolaos met zijn beroemde binnenmeertje. Hier kunt u naar hartenlust winkelen of mensen kijken op een van de vele terrasjes. Er zijn ook twee musea die u kunt bezoeken: een archeologisch museum en een folklore museum. De wekelijkse openluchtmarkt wordt op woensdagochtend gehouden.

Overnachting (logies) in of nabij Agios Nikolaos

Dag 4: Spinalonga

U bezoekt vandaag de oude leprakolonie van Kreta, gelegen op het eilandje Spinalonga. Hier kunt u rondwandelen binnen de muren van een enorme Venetiaanse burcht en krijgt u een inkijkje in hoe het leven op het eiland voor de lepra patienten geweest moet zijn. Erg indrukwekkend is het punt op het eilandje waar je de bewoonde wereld op Kreta bijna kunt aanraken. Zo dichtbij, maar zo ver weg voor verminkte lepra patienten die niet meer kunnen zwemmen. Als u zin hebt in een wat langere boottocht en onder begeleiding van een gids Spinalonga wilt bezoeken, kunt u in de haven van Agios Nikolaos een excursie boeken. Bent u in een wat meer avontuurlijke bui en wilt u het eiland op eigen gelegenheid verkennen, neem dan een (vissers)bootje vanuit het havenplaatsje Plaka.

Overnachting (logies) in of nabij Agios Nikolaos

Dag 5: Agios Nikolaos – Elounda – Kritsa – Agios Nikolaos (ca. 40 km)

Vandaag gaat u naar het ten noorden van Agios Nikolaos gelegen, exclusieve badplaatsje Elounda dat ten noorden van Agios Nikolaos ligt. Voor de tv-serie Who pays the ferryman uit de jaren 70 zijn er opnames gemaakt in Elounda. Als u er op de terugweg voor kiest om een omweg te maken en de Old National Road (via Neapoli) te nemen, wordt u beloond met prachtige vergezichten. Uw volgende bestemming is het, ten zuiden van Agios Nikolaos gelegen, schattige bergdorpje Kritsa dat bekend staat om het handwerk dat soms nog ter plekke wordt gemaakt en het Byzantijnse kerkje Panagia i Kera waar u prachtige fresco’s uit de 13e en 14e eeuw kunt zien (op maandagen gesloten). Net buiten Kritsa kunt u een bezoek brengen aan de archeologische opgraving Lato (op maandagen gesloten) en/of een wandeling maken door de kloof van Kritsa (totale lengte ca. 8 km).

Overnachting (logies) in of nabij Agios Nikolaos

Dag 6: Agios Nikolaos – Richtis kloof - Sitia (ca. 80 km) 

U verruilt Agios Nikolaos voor het rustige, lieflijke stadje Sitia. Onderweg komt u langs de Richtis kloof. Een schitterende wandeling die u naar een waterval brengt (van de parkeerplaats tot de waterval en terug: ca. 4 uur wandelen). U ziet de parkeerplaats voor de kloof liggen aan de doorgaande weg nabij het dorpje Exo Mouliana. 

Overnachting (logies) in of nabij Sitia 

Dag 7: Sitia – Vai – Toplou – Sitia (ca. 50 km) 

Een dagje strand. En niet zomaar een strand, maar het palmbomenstrand van Vai waar in de jaren 70 de beroemde Bounty reclame is opgenomen. Onderweg kunt u op de heen- of terugweg ook een bezoek brengen aan het 15e eeuwse Toplou klooster. In het klooster is ook een museum gevestigd en er wordt olijfolie van uitstekende kwaliteit verkocht. 

Overnachting (logies) in of nabij Sitia

Dag 8: Sitia – Kato Zakros – Mirtos (ca. 110 km)

Vandaag gaat u op weg naar de zuidkust van Kreta, maar eerst bezoekt u, het aan de oostkust gelegen, Kato Zakros. Hier vindt u nog een Minoisch paleis. Ook kunt een wandeling maken door de kloof die, vanwege de Minoische graven in de grotten, ook wel de vallei der doden wordt genoemd (totale lengte ca. 8 km). Vervolgens rijdt u door naar uw volgende verblijfplaats, Mirtos. U overnacht hier de komende 3 nachten. Mirtos is een rustig dorp met zo'n 700 heel vriendelijke en gastvrije inwoners en ruim voldoende restaurantjes en bars.

Overnachting (logies) in of nabij Mirtos

Dag 9: Mirtos – Ierapetra – Chrissi Island – Mirtos (ca. 35 km) 

Een boottochtje naar het onbewoonde, schitterende eiland Chrissi Island. Rijdt vroeg in de ochtend naar de haven van Ierapetra om een ticket voor de boot naar Chrissi te kopen. Afhankelijk van uw aankomsttijd en de vertrektijd van de boot, kunt u Ierapetra bezichtigen voor of na uw bezoek aan Chrissi eiland. Ierapetra is de meest zuidelijke stad van Europa. De bekendste bouwwerken van de stad zijn de Ottomaanse moskee en het Venetiaanse fort Kales in de haven. Ook kunt u een bezoek brengen aan het lokale archeologische museum (op maandagen gesloten). De wekelijkse openluchtmarkt is op zaterdagochtend. 

Overnachting (logies) in of nabij Mirtos 

Dag 10: Mirtos – Milonas waterval – Pefki – Mirtos (ca. 105 km)

U rijdt vanuit Mirtos in oostelijke richting. Nabij Ferma ziet u, aan de doorgaande weg, de afslag naar de Milonas waterval. De wandeling naar de mooie waterval is niet lang maar wel steil bergop. Langs de kust rijdt u verder naar Achlia, Koutsouras en Makry Gialos. Niet ver voorbij Makry Gialos ziet u de afslag naar het schattige bergdorpje Pefki. Hier kunt u heerlijk lunchen bij de uitstekende taverna onder een grote peperboom. In Pefki vindt u ook een klein folkloremuseum. Op de terugweg naar Mirtos kunt u nog een verfrissende duik nemen bij het mooie strandje van Agia Fotia.

Overnachting (logies) in of nabij Mirtos

Dag 11: Mirtos – Gortys – Agia Galini (ca. 120 km)

Via Ano Viannos, Martha, Pirgos, Agii Deka, Mires en Timbaki rijdt u in ongeveer 2,5 uur naar Agia Galini waar u de komende drie nachten zult logeren. Aan de doorgaande weg ligt de archeologische opgraving Gortys. Hier vindt u onder meer de eerste wetgeving van Europa die in steen gebeiteld is. Agia Galini is een bruisend en gezellig dorpje met vele terrasjes, restaurants en bars. Het ligt in een mooie baai en heeft een schitterend uitzicht op verschillende dorpjes aan de overkant van de baai. Vanuit de haven loopt er een mooi aangelegd wandelpad naar het lange strand van Agia Galini. Wandel door de steegjes en winkelstraatjes en bekijk het standbeeld van Icarus en Daedalus boven de haven. Vanaf deze plek zouden vader en zoon volgens de mythe zijn opgestegen om naar de zon te vliegen.

Overnachting (logies) in of nabij Agia Galini

Dag 12: Agia Galini – Phaistos – Zaros – Matala – Agia Galini (ca. 100 km)

Begin deze dag met een bezoek het Minoische paleis Phaistos waar de beroemde disc is gevonden. Rij voor de lunch bij een uitstekend visrestaurant verder naar de forellenkwekerij bij Zaros. In de middag brengt u een bezoek aan het hippiedorp Matala. Bij het zandstrand van Matala vindt u krijtrotsen met grotten waarin in de Romeinse tijd graven zijn uitgehouwen.

Overnachting (logies) in of nabij Agia Galini

Dag 13: Agia Galini – Preveli – Agia Galini (circa 95 km)

Vandaag bezoekt u het prachtige Preveli Beach. Als u er met de auto naartoe rijdt, kunt u hier ook het klooster bezoeken, maar het echte hoogtepunt is Preveli Beach. Vanaf de parkeerplaats moet u vele trappen afdalen om dit tropisch aandoende strand te bereiken. De Preveli rivier mondt op het strand uit in zee en beide oevers van de rivier zijn begroeid met een prachtig palmbomenbos waar u ook doorheen kunt wandelen. Als u de trappen wilt vermijden, kunt u in de haven van Agia Galini een bootexcursie naar Preveli boeken.

Overnachting (logies) in of nabij Agia Galini

Dag 14: Agia Galini – Spili – Plakias – Frangokastello (ca. 75 km)

De eerste stop van vandaag is het bergdorpje Spili. Hier kunt u een Venetiaanse fontein bekijken waar helder bronwater uit 19 leeuwenkoppen van steen stroomt. Verder zijn in Spili het klooster en de kerk een bezoekje waard. Voor de lunch kunt u terecht in het, aan een schitterende baai gelegen, dorpje Plakias. Vervolgens rijdt u door naar uw eindbestemming van vandaag, Frangokastello. Frangokastello is een klein dorpje waar de gebouwen verspreid liggen over een laaggelegen gebied dat net zo vlak is als Nederland. Met het verschil dat de vlakte aan één kant begrensd wordt door een helderblauwe zee en aan de andere drie kanten door hoog oprijzende bergtoppen. Er is dus geen sprake van een centrum, maar omdat Frangokastello zo vlak is, is vrijwel alles te voet bereikbaar. Frangokastello heeft een prachtig, lang zandstrand dat pas op behoorlijke afstand van het strand echt diep wordt. De grootste bezienswaardigheid van Frangokastello zijn de redelijk goed bewaard gebleven ruines van het 14e eeuwse Venetiaanse kasteel waarnaar het dorpje vernoemd is. Hier worden toeristen met busladingen tegelijk gedropt dus als u het kasteel in alle rust wilt bekijken, ga dan zo vroeg dat de bussen er nog niet zijn of later in de middag als ze weer vertrokken zijn.

Overnachting (logies) in of nabij Frangokastello

Dag 15: Frangokastello – Chora Sfakion – Loutro – Frangokastello (ca. 30 km)

De dag begint met een bezoek aan het piepkleine maar schitterende dorpje Chora Sfakion. Onderweg komt u langs het Askifou War Museum. Zeker de moeite van een tussenstop waard voor wie geinteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In Chora Sfakion vindt u ontelbaar veel kerkjes in de smalle straatjes en steegjes en enkele oorlogsmonumenten. Neemt u vanuit de haven van Chora Sfakion de veerboot (kaartjes zijn verkrijgbaar bij het houten ticketoffice) naar het nog kleinere en rustigere dorpje Loutro. Dit in een prachtige baai gelegen, idyllisch dorpje is alleen per boot of via een erg steile, lange en hete wandeling te bereiken. Rondom Loutro kunt u ook enkele kortere wandelingen maken (bijvoorbeeld naar Finikas). Met de veerboot keert u weer terug naar Chora Sfakion alvorens u terugrijdt naar Frangokastello.

Overnachting (logies) in of nabij Frangokastello

Dag 16: Frangokastello

U beslist zelf of u deze dag wilt doorbrengen op het heerlijke strand, met de auto de omgeving verder wilt verkennen of een mooie wandeling wilt maken.

Twee interessante wandelingen voor wandelliefhebbers:

 • Imbroskloof (totale lengte ca. 8 km): rij met uw huurauto naar Komitades (ca. 10 km van Chora Sfakion) en parkeer deze bij de uitgang van de Imbros kloof. Diverse taverna's bieden taxivervoer naar Imbros aan of kunnen een taxi voor u regelen. De taxi zet u nabij de ingang van de kloof af en u wandelt door de kloof terug naar uw auto;
 • Samariakloof “The Lazy Way”: met de veerboot gaat u van Chora Sfakion naar Agia Roumeli waarna u van onderaf een stuk de Samariakloof in kunt lopen (denk eraan dat u dezelfde weg weer terug moet lopen en de laatste boot naar Chora Sfakion moet halen). U kunt later vanuit Chania ook de gehele kloof lopen.

Overnachting (logies) in of nabij Frangokastello

Dag 17: Frangokastello – Chania (ca. 80 km)

De pittoreske, historische stad Chania biedt voor ieder wat wils. U kunt er uren ronddwalen door de historische haven en binnenstad met gezellige, smalle steegjes vol terrasjes en winkeltjes. Ook wie van shoppen houdt, zal zich hier prima vermaken. Daarnaast kunt u diverse musea bezoeken. Zo huisvest Chania onder meer een Archeologisch Museum, een Marine Museum en de Historische Archieven (uitgebreide collectie van folklore en historisch materiaal). Op zaterdagochtenden is er de wekelijks openluchtmarkt. Ook is er een overdekte Agora (markt) die van maandag tot en met zaterdag in elk geval van 8.00 tot 14.00 uur geopend is en op sommige dagen zelfs tot 21.00 uur. Als u morgen de Samariakloof wilt lopen, boek deze excursie dan vandaag bij een van de tourist offices in de stad want het vertrek is al heel vroeg in de ochtend.

Overnachting (logies) in of nabij Chania

Dag 18: Samariakloof (optioneel)

Chania is een uitstekende uitvalsbasis voor een excursie naar de bekende, 18 kilometer lange Samariakloof (goede wandel- of bergschoenen zijn een must). De wandeling is lang, maar niet erg zwaar. Voor wie deze wandeling te lang vindt, is er genoeg te zien en beleven in en in de omgeving van Chania.

Overnachting (logies) in of nabij Chania

Dag 19: Chania – Chrissoskalitissa – Elafonisi – Chania (ca. 150 km)

Vandaag bezoekt u een van de allermooiste stranden van Kreta, gelegen aan de westkust. Via kust- en bergwegen zet u koers naar de schitterende lagune van Elafonisi met helderblauw water en een wit en roze zandstrand. Onderweg kunt u genieten van schitterende uitzichten. Een paar kilometer voordat u Elafonisi bereikt, rijdt u door het dorpje Chrissoskalitissa. Hier kunt u een beroemd klooster bezoeken waarover verschillende mythes de ronde doen. De meest bekende is de legende van de gouden traptrede: een van de 98 traptreden die naar het klooster leiden, zou van puur goud gemaakt zijn. Maar de gouden trede openbaart zich alleen aan personen die helemaal zonder zonden zijn. Bij Elafonisi aangekomen, bereikt u na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats, het hoofdstrand dat zich op Kreta bevindt. Op dit strand zijn strandbedden en parasols te huur en ook zijn er strandtenten waar eten en drinken verkocht wordt. U kunt het zich hier gemakkelijk maken of ervoor kiezen om iets verder door te lopen en al wadend (afhankelijk van de waterstand tussen enkel- en heupdiep) Kreta te verlaten. Na slechts een paar minuten lopen, komt u aan op een onbewoond eilandje waar ook geen voorzieningen zijn. U kunt langs de kustlijn het eilandje rondwandelen tot u een baai tegenkomt die u uitnodigt voor een verfrissende duik voor u weer terugkeert naar Chania.

Overnachting (logies) in of nabij Chania

Dag 20: Chania – Rethymnon (ca. 70 km)   

De laatste verblijfplaats van deze reis is het gezellige stadje Rethymnon. In de oude kern van het knusse stadje is nog veel te zien uit de Venetiaanse en Turkse tijd. Vanaf de haven begint een lang zandstrand, omzoomd door een mooie palmenboulevard.

Overnachting (logies) in of nabij Rethymnon

Dag 21: Rethymnon – Arkadi – Argiroupoli – Lake Kournas – Rethymnon (ca. 110 km)  

Begin de dag met een bezoek aan het Arkadi klooster. Het klooster heeft een belangrijke rol gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Turkse overheersing. Vanuit het klooster rijdt u door de groene streek ten zuidwesten van Rethymnon naar de bronnen en watervalletjes bij het dorpje Argiroupolis waar u bij een van de vele taverna’s van een heerlijke lunch kunt genieten. Na de lunch rijdt u verder naar Lake Kournas, het enige natuurlijke meer in Kreta. Hier kunt u eventueel een waterfiets huren voor een tochtje over het meer en met een beetje geluk ziet u hier schildpadden.

Overnachting (logies) in of nabij Rethymnon

Dag 22: Rethymnon - vliegveld Heraklion (ca. 85 km)

Met de huurauto rijdt u in iets meer dan een uur naar de luchthaven van Heraklion voor uw terugvlucht. Als u tijd over heeft, kunt u onderweg nog een bezoek brengen aan Fodele, het geboortedorp van de beroemde schilder El Greco.

 

Dag tot dag:

Dag 1:

Vliegveld Heraklion - Heraklion

ca. 10 km

Dag 2:

Knossos en Archeologisch Museum

 

Dag 3:

Heraklion – Agios Nikolaos

ca. 65 km

Dag 4:

Spinalonga

 

Dag 5:

Agios Nikolaos – Agios Nikolaos

ca. 40 km

Dag 6:

Agios Nikolaos – Sitia

ca. 80 km

Dag 7:

Sitia – Sitia

ca. 50 km

Dag 8:

Sitia – Mirtos

ca. 110 km

Dag 9:

Chrissi Island

 

Dag 10:

Mirtos – Mirtos

ca. 105 km

Dag 11:

Mirtos – Agia Galini

ca. 120 km

Dag 12:

Agia Galini – Agia Galini

ca. 100 km

Dag 13:

Agia Galini – Agia Galini

ca. 95 km

Dag 14:

Agia Galini – Frangokastello

ca. 75 km

Dag 15:

Frangokastello – Frangokastello

ca. 30 km

Dag 16:

Frangokastello

 

Dag 17:

Frangokastello – Chania

ca. 80 km

Dag 18:

Samariakloof

 

Dag 19:

Chania – Chania

ca. 150 km

Dag 20:

Chania – Rethymnon

ca. 70 km

Dag 21:

Rethymnon – Rethymnon

ca. 110 km

Dag 22:

Rethymnon - vliegveld Heraklion

ca. 85 km

Op maat: 
Deze reis kan aangepast worden aan uw wensen. Als u contact met ons opneemt, informeren wij u graag over de mogelijkheden.Locatie


Vluchten
Houdt u er rekening mee dat de ruimbagage tegenwoordig bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen niet langer is inbegrepen. U kunt deze naar wens tegen een toeslag nog bijboeken. De tarieven voor ruimbagage zijn verschillend per luchtvaartmaatschappij en per gewicht.

De prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige boekingsklasse en zijn, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Wij proberen onze prijzen zo up-to-date mogelijk te houden. Indien deze boekingsklasse niet meer beschikbaar is, bieden we u de reis aan tegen een eventuele vluchttoeslag of kijken wij voor u naar een alternatieve vertrekdatum. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met u, voordat het alternatief definitief wordt vastgelegd. Na het plaatsen van uw optie-boeking, ontvangt u van ons het reisoverzicht met het vluchtschema, gebaseerd op de door u gekozen reis.

Inclusief
 • Retourvlucht Heraklion
 • Luchthavenbelasting
 • 21 overnachtingen
 • Verzorging: alleen logies
 • Huurauto, categorie small
 • Als u nu een optie-boeking plaatst, betaalt u geen reserveringskosten


Exclusief
 • Calamiteitenfonds, eenmalig € 2,50
 • Reserveringskosten, eenmalig € 28,00
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven, excursies, entree-, benzine- tol- en parkeergelden
 • Ruimbagage (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij)
 • Lokale belastingen (bijv. toeristenbelasting)
 • Eventuele aanschaf van een wegenkaart


Huurauto

Standaard inbegrepen in de huursom:

 • Huurauto, categorie Small
 • Ongelimiteerde kilometers
 • WA-dekking van € 7,5 miljoen
 • Schadeverzekering (CDW)
 • Diefstalverzekering (TP)
 • Terugbetaling eigen risico
 • Dekking glas-banden-bodem-dakschades
 • 24/7 Nederlandstalig noodnummer

Optioneel

 • Tegen een toeslag is het mogelijk uw huurauto te upgraden naar een hogere klasse/groter type auto. Deze toeslag is afhankelijk van de beschikbaarheid.
 • Tegen een toeslag kunt u een GPS huren (wanneer u zelf geen GPS heeft).

Belangrijke informatie autohuur

U dient te beschikken over een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. De waarborg voor de huurauto wordt gereserveerd op uw creditcard door de lokale leverancier ter plaatse. De bestedingsruimte is hierdoor tijdelijk kleiner. Controleert u voor u op reis gaat daarom goed de bestedingsruimte van uw creditcard.Overige Informatie

U neemt geheel vrijblijvend een optie op de reis naar uw keuze.
Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u een reisoverzicht toe, waarin u alle details van de reis, waaronder de vluchtgegevens, een beschrijving van de hotelaccommodaties en eventueel de autohuurvoorwaarden kunt teruglezen.
Na uw akkoord zullen wij de reis pas definitief voor u vastleggen.

Als u een optie-boeking plaatst, betaalt u geen reserveringskosten.

Wij proberen de beschikbaarheid zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar het kan soms voorkomen dat uw gewenste accommodatie/vertrekdatum niet meer beschikbaar is. In dit geval zullen we in overleg met u een passend alternatief zoeken.

De optie boeking wordt pas definitief bevestigd, nadat wij u een reisoverzicht hebben toegezonden en u daarvoor uw akkoord heeft gegeven.Kreta Compleet 0

E-mail dit programma naar uw vrienden

uw e-mailadres:

uw vrienden e-mailadres:

Meld u aan en ontvang leuke aanbiedingen per e-mail

Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2022  vakantiestunt.nl
v6.20210203