Zuid en West Kreta Afbeelding Zuid en West Kreta
Zuid en West Kreta
Bestemming: Rondreizen Griekenland - Fly Drive Kreta

Zuid en West Kreta


plane hotel car


15 Dagen

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, is zo veelzijdig dat het iedereen wel iets te bieden heeft. Van historische, archeologische opgravingen tot pittoreske dorpjes. En van musea tot schitterende (zand)stranden en prachtige, verlaten baaitjes. Kent u de toeristische plaatsen als Rethymnon, Heraklion, Agios Nikolaos, Chersonissos en Georgioupolis en de beroemde hoogtepunten als Knossos, Spinalonga, de kloosters en het palmbomenstrand van Vai al? Of is het massatoerisme gewoon niets voor u? Dan is deze Fly Drive Zuid- en West-Kreta precies wat u zoekt. De meeste vakantiegangers die Kreta bezoeken, komen terecht aan de Noordkust van het eiland met de welbekende en prachtige stadjes, stranden en baaien die wel behoorlijk overspoeld kunnen raken door massa's toeristen. Wie de juiste plekjes in het Zuiden en Westen van het eiland bezoekt, leert een heel ander Kreta kennen. Natuurlijk zult u (vooral in het hoogseizoen) ook daar de nodige toeristen tegenkomen, maar het is er lang niet zo massaal als in het Noorden. Hier vindt u vrijwel geen all-inclusive hotels met honderden kamers, maar meestal kleinschalige accommodaties die met veel liefde, zorg en trots en vaak al vele jaren door de familie gerund worden. Deze rondreis is vooral gebaseerd op het Griekse principe siga-siga (= rustig aan/geen stress/maak je niet druk): u hoeft geen enorme afstanden per dag te rijden en u hoeft ook niet dagelijks uw koffer in en weer uit te pakken. Wij hebben een route voor u uitgestippeld die u naar 5 heel verschillende, rustige dorpjes brengt. Elk dorpje heeft zijn eigen charme en is op zijn eigen manier uniek. Omdat u in elk dorpje 2 of 3 nachten blijft slapen, kunt u de charme en het karakter van het dorp en haar inwoners ook echt ervaren.

U verblijft in kleinschalige appartementencomplexen of hotels op basis van logies.Hoogtepunten * Mirtos Palmbomenstrand Vai Agia Galini Phaistos Preveli Frangokastello Loutro Samaria kloof Imbros kloof Chania stad Elefonisi Lagune Falassarna Balos Beach

Dag 1: Vliegveld Heraklion – Mirtos (ca. 80 km)

Op de luchthaven van Heraklion neemt u uw huurauto in ontvangst en rijdt u in iets minder dan anderhalf uur naar uw eerste bestemming: Mirtos. U overnacht hier de komende 3 nachten. Mirtos is een rustig dorp met zo'n 700 heel vriendelijke en gastvrije inwoners en ruim voldoende restaurantjes en bars.

Overnachting (logies) in of nabij Mirtos

Dag 2: Mirtos – Ierapetra – Kritsa – Agios Nikolaos – Mirtos (ca. 110 km) 

De dag begint met een bezoek aan de meest zuidelijke stad van Europa, Ierapetra. De bekendste bouwwerken van deze stad zijn de Ottomaanse moskee en het Venetiaanse fort Kales in de haven. Ook kunt u een bezoek brengen aan het lokale archeologische museum (op maandagen gesloten). De wekelijkse openluchtmarkt is op zaterdagochtend. Uw volgende bestemming is het schattige bergdorpje Kritsa dat bekend staat om het handwerk dat soms nog ter plekke wordt gemaakt en het Byzantijnse kerkje Panagia i Kera waar u prachtige fresco’s uit de 13e en 14e eeuw kunt zien (op maandagen gesloten). Net buiten Kritsa kunt u een bezoek brengen aan de archeologische opgraving Lato (op maandagen gesloten) en/of een wandeling maken door de kloof van Kritsa (totale lengte ca. 8 km). Vervolgens rijdt u verder naar het pittoreske stadje Agios Nikolaos met het schitterende binnenmeertje. In Agios Nikolaos vindt u vele winkeltjes en terrasjes. De wekelijkse openluchtmarkt is op woensdagochtend.

Overnachting (logies) in of nabij Mirtos

Dag 3: Mirtos – Kato Zakros – Vai – Sitia – Mirtos (ca. 230 km) 

Via de zuidkust rijdt u eerst naar Kato Zakros, 1 van de 4 Minoische paleizen van Kreta. Ook kunt een wandeling maken door de kloof die, vanwege de Minoische graven in de grotten, ook wel de vallei der doden wordt genoemd (totale lengte ca. 8 km). U vervolgt uw weg langs de oostkust van Kreta naar het palmbomenstrand van Vai waar in de jaren 70 de beroemde Bounty reclame is opgenomen. Voor u via de noordkust weer terugrijdt naar Mirtos, brengt u nog een bezoek aan het lieflijke stadje Sitia. Onderweg van Vai naar Sitia kunt u ook een bezoek brengen aan het 15e eeuwse Toplou klooster. In het klooster is ook een museum gevestigd en er wordt olijfolie van uitstekende kwaliteit verkocht.

Overnachting (logies) in of nabij Mirtos

Dag 4: Mirtos – Gortys – Agia Galini (ca. 120 km)

Via Ano Viannos, Martha, Pirgos, Agii Deka, Mires en Timbaki rijdt u in ongeveer 2,5 uur naar Agia Galini. Bij de afslag naar Lentas ligt de archeologische opgraving Gortys langs de doorgaande weg. Hier vindt u onder meer de eerste wetgeving van Europa die in steen gebeiteld is. Agia Galini is een bruisend en gezellig dorpje met vele terrasjes, restaurants en bars. Het ligt in een mooie baai en heeft een schitterend uitzicht op verschillende dorpjes aan de overkant van de baai, waaronder Matala. Vanuit de haven loopt er een mooi aangelegd wandelpad naar het lange strand van Agia Galini. Wandel door de steegjes en winkelstraatjes en bekijk het standbeeld van Icarus en Daedalus boven de haven. Vanaf deze plek zouden vader en zoon volgens de mythe zijn opgestegen om naar de zon te vliegen.

Overnachting (logies) in of nabij Agia Galini

Dag 5: Agia Galini – Phaistos – Zaros – Matala – Agia Galini (ca. 100 km)

Begin deze dag met een bezoek aan de archeologische opgraving Phaistos waar de beroemde disc is gevonden. Rij voor de lunch bij een uitstekend visrestaurant verder naar de forellenkwekerij bij Zaros. In de middag brengt u een bezoek aan het hippiedorp Matala. Bij het zandstrand van Matala vindt u krijtrotsen met grotten waarin in de Romeinse tijd graven zijn uitgehouwen.

Overnachting (logies) in of nabij Agia Galini

Dag 6: Agia Galini – Preveli – Agia Galini (circa 95 km)

Vandaag bezoekt u het prachtige Preveli Beach. Als u er met de auto naartoe rijdt, kunt u hier ook het klooster bezoeken, maar het echte hoogtepunt is Preveli Beach. Vanaf de parkeerplaats moet u vele trappen afdalen om dit tropisch aandoende strand te bereiken. De Preveli rivier mondt op het strand uit in zee en beide oevers van de rivier zijn begroeid met een prachtig palmbomenbos waar u ook doorheen kunt wandelen. Als u de trappen wilt vermijden, kunt u in de haven van Agia Galini een bootexcursie naar Preveli boeken.

Overnachting (logies) in of nabij Agia Galini

Dag 7: Agia Galini – Spili – Plakias – Frangokastello (ca. 75 km)

De eerste stop van vandaag is het bergdorpje Spili. Hier kunt u een Venetiaanse fontein bekijken waar helder bronwater uit 19 leeuwenkoppen van steen stroomt. Verder zijn in Spili het klooster en de kerk een bezoekje waard. Voor de lunch kunt u terecht in het, aan een schitterende baai gelegen, dorpje Plakias. Vervolgens rijdt u door naar uw eindbestemming van vandaag, Frangokastello. Frangokastello is een klein dorpje waar de gebouwen verspreid liggen over een laaggelegen gebied dat net zo vlak is als Nederland. Met het verschil dat de vlakte aan één kant begrensd wordt door een helderblauwe zee en aan de andere drie kanten door hoog oprijzende bergtoppen. Er is dus geen sprake van een centrum, maar omdat Frangokastello zo vlak is, is vrijwel alles te voet bereikbaar. Frangokastello heeft een prachtig, lang zandstrand dat pas op behoorlijke afstand van het strand echt diep wordt. De grootste bezienswaardigheid van Frangokastello zijn de redelijk goed bewaard gebleven ruines van het 14e eeuwse Venetiaanse kasteel waarnaar het dorpje vernoemd is. Hier worden toeristen met busladingen tegelijk gedropt dus als u het kasteel in alle rust wilt bekijken, ga dan zo vroeg dat de bussen er nog niet zijn of later in de middag als ze weer vertrokken zijn.

Overnachting (logies) in of nabij Frangokastello

Dag 8: Frangokastello – Chora Sfakion – Loutro – Frangokastello (ca. 30 km)

De dag begint met een bezoek aan het piepkleine maar schitterende dorpje Chora Sfakion. Onderweg komt u langs het Askifou War Museum. Zeker de moeite van een tussenstop waard voor wie geinteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In Chora Sfakion vindt u ontelbaar veel kerkjes in de smalle straatjes en steegjes en enkele oorlogsmonumenten. Neemt u vanuit de haven van Chora Sfakion de veerboot (kaartjes zijn verkrijgbaar bij het houten ticketoffice) naar het nog kleinere en rustigere dorpje Loutro. Dit in een prachtige baai gelegen, idyllisch dorpje is alleen per boot of via een erg steile, lange en hete wandeling te bereiken. Rondom Loutro kunt u ook enkele kortere wandelingen maken (bijvoorbeeld naar Finikas). Met de veerboot keert u weer terug naar Chora Sfakion alvorens u terugrijdt naar Frangokastello.

Overnachting (logies) in of nabij Frangokastello

Dag 9: Frangokastello

U beslist zelf of u deze laatste volledige dag wilt doorbrengen op het heerlijke strand, met de auto de omgeving verder wilt verkennen of een mooie wandeling wilt maken.

Twee interessante wandelingen voor wandelliefhebbers:

 • Samariakloof “The Lazy Way”: met de veerboot gaat u van Chora Sfakion naar Agia Roumeli waarna u van onderaf een stuk de Samariakloof in kunt lopen (denk eraan dat u dezelfde weg weer terug moet lopen en de laatste boot naar Chora Sfakion moet halen);
 • Imbroskloof (totale lengte ca. 8 km): rij met uw huurauto naar Komitades (ca. 10 km van Chora Sfakion) en parkeer deze bij de uitgang van de Imbros kloof. Diverse taverna's bieden taxivervoer naar Imbros aan of kunnen een taxi voor u regelen. De taxi zet u nabij de ingang van de kloof af en u wandelt door de kloof terug naar uw auto.

Overnachting (logies) in of nabij Frangokastello

Dag 10: Frangokastello - Paleochora (ca. 150 km)

Het is tijd om weer een volgend pareltje van Kreta te gaan ontdekken. In een kleine 3 uur rijdt u via de bergweg langs de bergketen Lefka Ori eerst naar de noordkust waar u de 'snelweg' richting Chania neemt. Een stukje na Maleme neemt u de afslag naar Paleochora. Via de bergweg aan de andere kant van de bergketen Lefka Ori daalt u af naar het aan zee gelegen Paleochora. Het dorp is gebouwd op een schiereiland waardoor er aan beide kanten van het dorp een strand ligt. Aan de westkant is dit een zandstrand met verschillende taverna's waar ook bedden en parasols te huur zijn. Aan de oostkant is het een kiezelstrand met wat minder voorzieningen. Het komt wel eens voor dat er in Paleochora een stevig windje opsteekt en als u op het ene strand wegwaait, is het heel goed mogelijk dat u op het andere strand nog wel rustig kunt liggen. In Paleochora kunt u de ruines van een Venetiaans Fort en de prachtige Evangelistra kerk bezichtigen.

Overnachting (logies) in of nabij Paleochora

Dag 11: Paleochora – Bergdorpjes – Paleochora (ca. 75 km)

Bezoek vandaag twee bergdorpjes en de mooie stranden rondom Paleochora. Het authentieke en traditionele bergdorpje Elos ligt ten westen van Paleochora. Een aanrader is de Olive Tree Pharmacy & Shop waar een echte apotheker adviezen geeft over het gebruik van allerlei producten op basis van olijfolie. Het bergdorpje Anidri ligt ten oosten van Paleochora. Bij de taverne begint ook de Anidri kloof (van de ingang van de kloof in Anidri tot centrum Paleochora: 2 tot 3 uur wandelen). Niet ver van de uitgang van de kloof kunt u even zwemmen bij Sandy Beach (Gianiskari). Er is daar ook een eenvoudig strandtentje waar u een hapje en een drankje kunt nuttigen. Als alle (weers)omstandigheden perfect zijn, is er een kans dat er niet ver van Paleochora dolfijnen en/of walvissen rondzwemmen. Bij één van de toeristenbureautjes in het dorp kunt u informeren naar de dolphin cruise (doorgaans laat in de middag vanuit de haven van Paleochora), maar deze vertrekt alleen als er ook daadwerkelijk een kans is dat u iets gaat zien.

Overnachting (logies) in of nabij Paleochora

Dag 12: Paleochora – Chania – Paleochora (ca. 145 km)

De pittoreske, historische stad Chania biedt voor ieder wat wils. U kunt er uren ronddwalen door de historische haven en binnenstad met gezellige, smalle steegjes vol terrasjes en winkeltjes. Ook wie van shoppen houdt, zal zich hier prima vermaken. Daarnaast kunt u diverse musea bezoeken. Zo huisvest Chania onder meer een Archeologisch Museum, een Marine Museum en de Historische Archieven (uitgebreide collectie van folklore en historisch materiaal). Op zaterdagochtenden is er de wekelijks openluchtmarkt. Ook is er een overdekte Agora (markt) die van maandag tot en met zaterdag in elk geval van 8.00 tot 14.00 uur geopend is en op sommige dagen zelfs tot 21.00 uur.

Overnachting (logies) in of nabij Paleochora

Dag 13: Paleochora – Chrissoskalitissa – Elafonisi – Falassarna (ca. 100 km)

Vandaag verruilt u de zuidkust voor de westkust. Via de bergen zet u eerst koers naar de schitterende lagune van Elafonisi met helderblauw water en een wit en roze zandstrand. Een paar kilometer voordat u Elafonisi bereikt, rijdt u door het dorpje Chrissoskalitissa. Hier kunt u een beroemd klooster bezoeken waarover verschillende mythes de ronde doen. De meest bekende is de legende van de gouden traptrede: een van de 98 traptreden die naar het klooster leiden, zou van puur goud gemaakt zijn. Maar de gouden trede openbaart zich alleen aan personen die helemaal zonder zonden zijn. Bij Elafonisi aangekomen, bereikt u na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats, het hoofdstrand dat zich op Kreta bevindt. Op dit strand zijn strandbedden en parasols te huur en ook zijn er strandtenten waar eten en drinken verkocht wordt. U kunt het zich hier gemakkelijk maken of ervoor kiezen om iets verder door te lopen en al wadend (afhankelijk van de waterstand tussen enkel- en heupdiep) Kreta te verlaten. Na slechts een paar minuten lopen, komt u aan op een onbewoond eilandje waar ook geen voorzieningen zijn. U kunt langs de kustlijn het eilandje rondwandelen tot u een baai tegenkomt die u uitnodigt voor een verfrissende duik. Daarna rijdt u verder naar uw laatste verblijfplaats: Falassarna. Ook dit piepkleine dorp beschikt niet echt over een centrum en alle bebouwing ligt verspreid. Falassarna heeft een langgerekt zandstrand van ongeveer drie kilometer lang.

Overnachting (logies) in of nabij Falassarna

Dag 14: Falassarna – Balos Beach – Falassarna (ca. 40 km)

Bezoek nog een prachtige, maar wat lastig te bereiken strand: Balos Beach. Via een onverharde weg komt u bij een parkeerplaats waarna u flink wat trappen moet afdalen (en na het strandbezoek weer moet beklimmen) om het strand te bereiken. Neemt u zelf voldoende drinken en eten mee want er zijn bijna geen voorzieningen op Balos Beach. Wij raden u aan om een bezoek aan Balos Beach zo vroeg mogelijk in de ochtend te ondernemen zodat u het natuurschoon nog rustig kunt bewonderen voordat het strand wordt overlopen door vele andere strandgangers.

Overnachting (logies) in of nabij Falassarna

Dag 15: Falassarna - vliegveld Chania (ca. 70 km)

Met de huurauto rijdt u in ongeveer anderhalf uur naar de luchthaven van Chania voor uw terugvlucht.

Dag tot dag:

Dag 1:

Vliegveld Heraklion - Mirtos

ca. 80 km

Dag 2:

Mirtos - Mirtos

ca. 110 km

Dag 3:

Mirtos - Mirtos

ca. 230km

Dag 4:

Mirtos - Agia Galini

ca. 120 km

Dag 5:

Agia Galini – Agia Galini

ca. 100 km

Dag 6:

Agia Galini – Agia Galini

ca. 95 km

Dag 7:

Agia Galini - Frangokastello

ca. 75 km

Dag 8:

Frangokastello - Frangokastello

ca. 30 km

Dag 9:

Frangokastello

 

Dag 10:

Frangokastello - Paleochora

ca. 150 km

Dag 11:

Paleochora - Paleochora

ca. 75 km

Dag 12:

Paleochora - Paleochora

ca. 145 km

Dag 13:

Paleochora - Falassarna

ca. 100 km

Dag 14:

Falassarna - Falassarna

ca. 40 km

Dag 15:

Falassarna - vliegveld Chania

ca. 70 km

Op maat: 
Deze reis kan aangepast worden aan uw wensen. Wilt u meer tijd in een of meer van de dorpjes en een ander dorpje eventueel overslaan? Wilt u dorpjes die u in andere rondreizen hebt gezien toevoegen? Of wilt u de rondreis in de andere richting maken? Als u contact met ons opneemt, informeren wij u graag over de mogelijkheden.Locatie


Vluchten

Vanuit Nederland zijn er op dit moment alleen directe vluchten tussen Amsterdam en Chania, maar u kunt ook vanaf een Duitse (Dusseldorf) of Belgische (Brussel, Charleroi) luchthaven vliegen. Als u vanaf Dusseldorf of Charleroi vliegt, kan de prijs veel lager uitvallen.

Houdt u er rekening mee dat de ruimbagage tegenwoordig bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen niet langer is inbegrepen. U kunt deze naar wens tegen een toeslag nog bijboeken. De tarieven voor ruimbagage zijn verschillend per luchtvaartmaatschappij en per gewicht.

De prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige boekingsklasse en zijn, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Wij proberen onze prijzen zo up-to-date mogelijk te houden. Indien deze boekingsklasse niet meer beschikbaar is, bieden we u de reis aan tegen een eventuele vluchttoeslag of kijken wij voor u naar een alternatieve vertrekdatum. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met u, voordat het alternatief definitief wordt vastgelegd. Na het plaatsen van uw optie-boeking, ontvangt u van ons het reisoverzicht met het vluchtschema, gebaseerd op de door u gekozen reis.Inclusief
 • Heenvlucht naar Heraklion en terugvlucht vanaf Chania
 • Luchthavenbelasting
 • 14 overnachtingen
 • Verzorging: alleen logies
 • Huurauto, categorie small
 • Als u nu een optie-boeking plaatst, betaalt u geen reserveringskosten


Exclusief
 • Calamiteitenfonds, eenmalig € 2,50
 • Reserveringskosten, eenmalig € 28,00
 • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
 • Maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven, excursies, entree-, benzine- tol- en parkeergelden
 • Ruimbagage (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij)
 • Lokale belastingen (bijv. toeristenbelasting)
 • Eventuele aanschaf van een wegenkaart


Huurauto

Standaard inbegrepen in de huursom:

 • Huurauto, categorie Small
 • Ongelimiteerde kilometers
 • WA-dekking van € 7,5 miljoen
 • Schadeverzekering (CDW)
 • Diefstalverzekering (TP)
 • Terugbetaling eigen risico
 • Dekking glas-banden-bodem-dakschades
 • 24/7 Nederlandstalig noodnummer

Optioneel

 • Tegen een toeslag is het mogelijk uw huurauto te upgraden naar een hogere klasse/groter type auto. Deze toeslag is afhankelijk van de beschikbaarheid.
 • Tegen een toeslag kunt u een GPS huren (wanneer u zelf geen GPS heeft).

Belangrijke informatie autohuur

U dient te beschikken over een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. De waarborg voor de huurauto wordt gereserveerd op uw creditcard door de lokale leverancier ter plaatse. De bestedingsruimte is hierdoor tijdelijk kleiner. Controleert u voor u op reis gaat daarom goed de bestedingsruimte van uw creditcard.Overige Informatie

U neemt geheel vrijblijvend een optie op de reis naar uw keuze.
Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u een reisoverzicht toe, waarin u alle details van de reis, waaronder de vluchtgegevens, een beschrijving van de hotelaccommodaties en eventueel de autohuurvoorwaarden kunt teruglezen.
Na uw akkoord zullen wij de reis pas definitief voor u vastleggen.

Als u een optie-boeking plaatst, betaalt u geen reserveringskosten.

Wij proberen de beschikbaarheid zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar het kan soms voorkomen dat uw gewenste accommodatie/vertrekdatum niet meer beschikbaar is. In dit geval zullen we in overleg met u een passend alternatief zoeken.

De optie boeking wordt pas definitief bevestigd, nadat wij u een reisoverzicht hebben toegezonden en u daarvoor uw akkoord heeft gegeven.Zuid en West Kreta 0

E-mail dit programma naar uw vrienden

uw e-mailadres:

uw vrienden e-mailadres:

Meld u aan en ontvang leuke aanbiedingen per e-mail

Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2024  vakantiestunt.nl
v6.20210203