Ontdek Chios Afbeelding Ontdek Chios
Ontdek Chios
Bestemming: Rondreizen Griekenland - Fly Drive Noordelijke Egeische Eilanden

Ontdek Chios


hotel car


8 Dagen

Chios behoort tot de Noord-Egeische eilanden. Met deze FlyDrive Rondreis maakt u tour langs de kustlijn van Chios en heeft u ook nog voldoende tijd over om het binnenland in te trekken.

Chios ligt in de Egeische Zee, niet ver van Turkije. Het eiland heeft een rots- en bergachtige noordkant en een veel vlakkere en groenere zuidkant. In het zuiden groeien ook de mastiekbomen waar Chios om bekend staat. Deze bomen, die een zeldzame hars leveren, groeien vrijwel alleen op Lesbos. Wanneer er een mastiekboom op een ander Grieks eiland geplant wordt, levert deze boom geen mastiek. Natuurlijk ontbreken ook op Chios de heerlijke (zand)stranden en de Griekse keuken niet. U kunt er ook prima wandelen en fietsen (in het vlakkere zuiden) en unieke Middeleeuwse vestingdorpjes verkennen. Ook zijn er diverse grotten op het eiland die u kunt bezoeken.



Afhankelijk van uw vluchttijden verblijft u de eerste of de laatste twee nachten van deze reis in of in de omgeving van Chios stad. U verblijft, afhankelijk van beschikbaarheid, in goed gewaardeerde appartementencomplexen (meestal alleen logies) of hotels (logies en ontbijt).

Hoogtepunten * Chios stad Middeleeuwse dorpjes Pyrgi Mastiekbomen Stranden Grotten

 

Dag 1: Vliegveld Chios – Centraal Chios (ca. 4 tot 12 km)

Op de luchthaven van Chios neemt u uw huurauto in ontvangst en rijdt u naar uw accommodatie. U verblijft in of in de omgeving (bijvoorbeeld in Karfas of Agia Fotini) van Chios stad.

Overnachting (logies of logies en ontbijt) in of in de omgeving van Chios stad

Dag 2: Chios stad

Vandaag heeft u de tijd om Chios stad te verkennen. Dit is een levendige havenstad met veel historie en talrijke terrasjes aan de boulevard bij de haven. Maak een wandeling door de Turkse wijk Kastro. Op het Vounakiplein vindt u historische monumenten en herenhuizen. In de stadstuin, die aan het plein grenst, liggen fonteinen van marmer. Ook heeft u de mogelijkheid om te gaan shoppen. Slaat u dan de winkelstraat Aplotaria vooral niet over. Wilt u een of meerdere musea bezoeken dan heeft u ook voldoende te kiezen. Chios stad heeft een Archeologisch Museum, een Folklore Museum, een Byzantijns Museum en een Maritiem Museum. Daarnaast is ook de Korais bibliotheek interessant om te bezichtigen. De beroemdste bezienswaardigheid van Chios stad, het Byzantijnse kasteel, ligt ten noorden van de haven. Bij dit kasteel vindt u ook de oude, stenen molens.

Overnachting (logies of logies en ontbijt) in of in de omgeving van Chios stad

Dag 3: Centraal Chios – Zuid Chios (ca. 50 - 60 km)

U rijdt langs de kustlijn in zuidelijke richting. Na ruim 30 kilometer komt u bij het strand van Mavra Volia. Het bijzondere van dit kiezelstrand is dat het “zwart” is omdat het bestaat uit vulkanisch gesteente. Na een duik bij dit bijzondere strand rijdt u via het binnenland verder naar het Middeleeuwse dorpje Mesta. Afhankelijk van de beschikbaarheid verblijft u de komende drie nachten in Mesta of keert u voor uw overnachtingen terug naar Emborios dat niet ver van het Mavra Volia strand ligt.

Mesta is een schilderachtig mastiekdorpje. Het bijzondere is dat het autovrije dorpje ommuurd is en dat het van de 20 mastiekdorpen het dorpje is waar de Middeleeuwse sfeer het best bewaard is gebleven. Dwaalt u hier op uw gemak rond door de smalle straatjes met oude stenen gebouwen. In Mesta vindt u ook de Taxiarchis kerk

Overnachting (logies of logies en ontbijt) in Zuid Chios

Dag 4: Mastiekdorpen waaronder Pyrgi

Bezoek enkele (of alle als u zin heeft) van de overige 19 mastiekdorpjes (Mastichochoria) die Chios rijk is. De dorpjes zijn gebouwd in de 14e en 15e eeuw. De dorpjes zijn landinwaarts gebouwd en als vestigingen versterkt ter bescherming tegen piraten en de Turken. De bouwstijl van deze dorpjes wordt gekenmerkt door een buitenmuur die bestaat uit de muren van de buitenste rand huizen. Op de hoeken van de buitenmuur zijn torens gebouwd ter bewaking van het dorp. De smalle straatjes hebben een labyrint-achtig patroon om indringers te laten verdwalen en leiden allen naar een plein met een versterkte toren waar de bevolking zich kon verschuilen. Naast Mesta, zijn de dorpjes Pyrgi, Armolia, Katarraktis en Olympi zeker een bezoek waard. De andere mastiekdorpen zijn: Agios Georgios Sikousis, Didima, Elata. Emborios, Kalamoti, Kallimasia, Kini, Komi, Nenita, Patrika, Tholopotami, Vavili, Vessa en Vouno.

Olympi: in het centrum van dit dorpje rijst een Acropolis-vormige verdedigingstoren 20 meter de lucht in. Bezoek ook het Trapeza monument: een goed bewaard gebleven, Middeleeuws gebouw van twee verdiepingen. De overblijfselen van de tempel van Phanaios Apollo liggen niet ver van Pyrgi (in de richting van het strand van Kato Phana).

Katarraktis: aan de kust ligt het nieuwe Katarraktis, maar het mastiekdorp is natuurlijk het oude Katarraktis. Hoewel het dorp tegenwoordig zo goed als verlaten is, trekken de ruines van de Middeleeuwse huizen en Byzantijnse kerken veel historici. De bekendste kerk is die van Agios Ioannis o Arhentis, een 14e-eeuwse, gerestaureerde basiliek met goed bewaarde fresco’s en houten iconen.

Armolia: hoewel dit dorpje grotendeels naar modernere maatstaven herbouwd is, zijn er nog enkele historische kenmerken zichtbaar. Armolia staat bekend om de traditie van het maken en versieren van keramiek dat nog steeds op traditionele wijze (met het eenvoudige pottenbakkerswiel) gemaakt wordt. Voor een authentieke souvenir kunt u hier dan ook uitstekend tereacht. In de Panagia kerk vindt u een van de meest indrukwekkende verzamelingen iconen van Chios. Ook kunt u in de directe omgeving van Armolia het Vretou klooster (op de heuvel boven het dorp) en het Byzantijnse kasteel van Apolichnon (op een heuvel ten westen van Armolia).

Pyrgi: het hoofddorp van de mastiekdorpen en het dorp met het meest unieke gebouwen. De muren van de gebouwen zijn zwart-wit en hebben allerlei verschillende geometrische motieven die Xysta genoemd worden. Deze motieven worden gemaakt door de muren eerst met zwart/grijs zand te bedekken en hier overheen een laag witte kalk aan te brengen. De geometrische motieven worden vervolgens met de hand gemaakt door de kalk er op de gewenste plekken af te schrapen. Op deze Xysta rust een soort patent: de techniek mag alleen toegepast worden in Pyrgi en op andere plekken alleen door voormalige inwoners van Pyrgi. In Pyrgi kunt u ook de 13e-eeuwse Byzantijnse kerk van St. Apostles bezoeken. Niet ver van Pyrgi ligt ook het mastiek museum waar u alles te weten kunt komen over deze bijzondere hars.

Overnachting (logies of logies en ontbijt) in Zuid Chios

Dag 5: Grot van Olympi en Lithi Beach

Geniet u vanochtend rustig van uw ontbijt voordat u naar de kust rijdt om de grot van Olympi (ook wel de Sykia grot genoemd) te bezoeken. Deze grot is pas in 1985 helemaal in kaart gebracht door speleologen en pas sinds 2002 open voor publiek (van mei tot november geopend van 11.00-18.00 uur, op maandagen gesloten). De grot is maximaal 55 meter diep en relatief klein maar er zijn veel stalactieten en stalagmieten te zien. De grot is nog steeds actief en er worden nog steeds stalactieten en stalagmieten gevormd. Via een dubbel deursysteem worden luchtstromen van buitenaf en daardoor beinvloeding van het micro-klimaat voorkomen. De grot heeft een constante temperatuur van 18 graden Celsius en een constante luchtvochtigheid van 95%.

Na uw bezoek aan deze indrukwekkende grot rijdt u verder naar de westkust naar het strand van Lithi (Paralia Lithi). Er zijn hier taverna’s waar u iets kunt eten en drinken in afwachting van de schitterende zonsondergang alvorens u terugrijdt naar uw accommodatie.

Overnachting (logies of logies en ontbijt) in Zuid Chios

Dag 6: Zuid Chios – Noord Chios (ca. 95 tot 100 km)

U verlaat het indrukwekkende zuiden van het eiland en zet koers naar het veel ruigere, bergachtige noorden. Uw eerste stop van vandaag is in Avgonyma. De stenen huizen van de weinige inwoners van dit dorp zijn tegen een heuvel aangebouwd. Vanuit het dorp heeft u een prachtig uitzicht op de baai van Elinda en de Middeleeuwse observatiepost (Psara). Voor een wandeling kunt u terecht in het bijzondere pijnbomenbos.

Na uw bezoek aan Avgonyma rijdt u het binnenland in om het Nea Moni klooster en het verlaten dorp Anavatos te bezoeken voordat u doorrijdt naar uw accommodatie in het noorden van Chios.

Het Nea Moni klooster ligt ten oosten van Avgonyma. De hoofdkerk, catholicon, is een achthoekige koepelkerk die veel mozaieken en marmer bevatte. Ook kunt u de indrukwekkende verdedigingstoren bezichtigen. Het klooster stamt uit het midden van de 11e eeuw. In de 19e eeuw is het klooster eerst geplunderd door de Turkse overheerser (1822) en vervolgens zwaar beschadigd door de aardbeving van 1881. Door deze aardbeving zijn vele mozaieken vernietigd en zijn de klokkentoren en de koepel ingestort. Intussen heeft er een restauratie van het klooster plaatsgevonden die ook gericht was op het conserveren van de overgebleven mozaieken.

Na uw bezoek aan het klooster rijdt u terug naar Avgonyma om, niet ver van het dorp, de afslag in noordelijke richting naar Anavatos te nemen. Het in 1822, na de plunderingen door de Turken, verlaten dorp Anavatos ligt op een kegelvormige klif. Het spookdorpje is tegenwoordig een monument en ligt in een wilde, natuurlijke omgeving. U kunt hier diverse oude gebouwen bezichtigen waaronder de kerk van Taxiarchi en de Maagd Maria, huizen en de oude school.

De komende twee nachten verblijft u in het noorden van Chios, in of nabij bijvoorbeeld:

Kardamyla: ligt aan de noordoostkust van het eiland aan de voet van de Mount Grias. Het hooggelegen dorp kent een traditionele bouwstijl en smalle, geplaveide steegjes met overdekte doorgangen. U vindt hier ook Spilia (een oude nederzetting) en talloze kerkjes.

Marmaro: dit, op circa 2,5 km van Kardamyla, lagergelegen dorp is gebouwd in een baai. Hier ziet u veel herenhuizen en aan het plein bij de haven staat het standbeeld van de zeeman vam beeldhouwer Apartis. Ook in Marmaro kunt u heerlijk ronddwalen door de smalle steegjes.

Volissos: gelegen aan de noordwestkust van Chios. Volgens de overlevering zou Volissos de geboorteplaats van Homerus zijn. U vindt hier een Byzantijns kasteel met zes ronde torens, gebouwd in trapziumvorm. In de omgeving liggen windmolens en ruines van watermolens. Het bedevaartsoord van de lokale heilige Aghia Marcella ligt niet ver van Volissos. Net naast de zee ontspringt er een bron uit een gat in de grond. Men zegt dat dit heilig water is.

Overnachting (logies of logies en ontbijt) in Noord Chios

Dag 7: Rondje Noord Chios

Tijdens uw laatste volledige dag op Chios kunt u op uw gemak de noordkant van het eiland gaan ontdekken met de huurauto. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de bij dag 6 genoemde plaatsjes waar u zelf niet verblijft. Verder leent de ruige noordkant zich uitstekend voor een mooie wandeling.

Een andere aanrader is het authentieke bergdorp Agio Gala. Hier ligt, de drie verdiepingen tellende Agiasma grot, onder het dorp. Lang geleden werd deze grot bewoond. Het meest bekende verhaal over de grot vertelt over de dochter van de koning die aan lepra leed en daarom naar de grot verbannen werd. Na enkele jaren wilde de koning toch zijn dochter terug en ging naar haar op zoek. De dochter bleek volledig genezen, volgens het verhaal door het geneeskrachtige water dat de grot in sijpelde. Als dank voor de genezing heeft de koning toen een kerk laten bouwen. Deze 13e-eeuwse Agiogalousena kerk bevindt zich bij de ingang van de grot en bevat mooie iconen.

Wanneer u genoeg gezien heeft, kunt u bijkomen van alle indrukken van de afgelopen dagen aan de heerlijke, heldere zee op een van de (kiezel)stranden. Wanneer u in Volissos verblijft, is het strand van Magemena een aanrader. Verblijft u in Kardamyla of Marmaro dan kunt u terecht op Vlychada of Nagos Beach.

Overnachting (logies of logies en ontbijt) in Noord Chios

Dag 8: Noord Chios– Vliegveld Chios (ca. 30 tot 45 km)

Met de huurauto rijdt u langs de noordkust naar de luchthaven van Chios voor uw terugvlucht.

 

Dag tot dag:

Dag 1:

Vliegveld Chios – Centraal Chios (ca. 4 tot 12 km)

Dag 2:

Chios stad

Dag 3:

Centraal Chios – Zuid Chios (ca. 50 - 60 km)

Dag 4:

Mastiekdorpen waaronder Pyrgi

Dag 5:

Grot van Olympi en Lithi Beach

Dag 6:

Zuid Chios – Noord Chios (ca. 95 tot 100 km)

Dag 7:

Rondje Noord Chios

Dag 8:

Noord Chios– Vliegveld Chios (ca. 30 tot 45 km)


Op maat: 

Deze reis kan aangepast worden aan uw wensen. Het is ook mogelijk om deze reis te boeken met een andere reisduur en/of de reis te combineren met een bezoek aan Athene. Als u contact met ons opneemt, informeren wij u graag over de mogelijkheden.

 



Locatie


Vluchten

Vanuit Nederland, België en Duitsland zijn er geen directe vluchten naar Chios. Houdt u er dus rekening mee dat u altijd een keer dient over te stappen (meestal in Athene).

Houdt u er ook rekening mee dat de ruimbagage tegenwoordig bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen niet langer is inbegrepen. U kunt deze naar wens tegen een toeslag nog bijboeken. De tarieven voor ruimbagage zijn verschillend per luchtvaartmaatschappij en per gewicht.

De prijzen zijn gebaseerd op de meest voordelige boekingsklasse en zijn, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Wij proberen onze prijzen zo up-to-date mogelijk te houden. Indien deze boekingsklasse niet meer beschikbaar is, bieden we u de reis aan tegen een eventuele vluchttoeslag of kijken wij voor u naar een alternatieve vertrekdatum. Dit gebeurt uiteraard in goed overleg met u, voordat het alternatief definitief wordt vastgelegd. Na het plaatsen van uw optie-boeking, ontvangt u van ons het reisoverzicht met het vluchtschema, gebaseerd op de door u gekozen reis.



Inclusief
  • Retourvlucht Chios met overstap
  • Luchthavenbelasting
  • 7 overnachtingen
  • Verzorging: alleen logies of logies en ontbijt
  • Huurauto, categorie small


Exclusief
  • Calamiteitenfonds, eenmalig € 2,50
  • Reserveringskosten, eenmalig € 28,00
  • Eventuele reis- en/of annuleringsverzekering
  • (Overige) Maaltijden
  • Persoonlijke uitgaven, excursies, entree-, benzine- tol- en parkeergelden
  • Ruimbagage (prijs afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij)
  • Lokale belastingen (bijv. toeristenbelasting)
  • Eventuele aanschaf van een wegenkaart


Huurauto

Standaard inbegrepen in de huursom:

  • Huurauto, categorie Small
  • Ongelimiteerde kilometers
  • WA-dekking van € 7,5 miljoen
  • Schadeverzekering (CDW)
  • Diefstalverzekering (TP)
  • Terugbetaling eigen risico
  • Dekking glas-banden-bodem-dakschades
  • 24/7 Nederlandstalig noodnummer

Optioneel

  • Tegen een toeslag is het mogelijk uw huurauto te upgraden naar een hogere klasse/groter type auto. Deze toeslag is afhankelijk van de beschikbaarheid.
  • Tegen een toeslag kunt u een GPS huren (wanneer u zelf geen GPS heeft).

Belangrijke informatie autohuur

U dient te beschikken over een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. De waarborg voor de huurauto wordt gereserveerd op uw creditcard door de lokale leverancier ter plaatse. De bestedingsruimte is hierdoor tijdelijk kleiner. Controleert u voor u op reis gaat daarom goed de bestedingsruimte van uw creditcard.



Overige Informatie

Na ontvangst van uw aanvraag, sturen wij u een reisoverzicht toe, waarin u alle details van de reis, waaronder de vluchtgegevens, een beschrijving van de hotelaccommodaties en eventueel de autohuurvoorwaarden kunt teruglezen. Na uw akkoord zullen wij de reis pas definitief voor u vastleggen. 

Wij proberen de beschikbaarheid zoveel mogelijk up-to-date te houden, maar het kan soms voorkomen dat uw gewenste accommodatie/vertrekdatum niet meer beschikbaar is. In dit geval zullen we in overleg met u een passend alternatief zoeken.

De boeking wordt pas definitief bevestigd, nadat wij u een reisoverzicht hebben toegezonden en u daarvoor uw akkoord heeft gegeven.



Ontdek Chios 0

E-mail dit programma naar uw vrienden

uw e-mailadres:

uw vrienden e-mailadres:

Meld u aan en ontvang leuke aanbiedingen per e-mail





Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2024  vakantiestunt.nl
v6.20210203