15 daagse Ontdekking van Mongolie Afbeelding 15 daagse Ontdekking van Mongolie
15 daagse Ontdekking van Mongolie
Bestemming: Rondreizen Mongolie - Rondreizen

15 daagse Ontdekking van Mongolie




Dag 1 Karakorum


Vandaag gaan we op pad voor een autorit naar Karakorum (ook wel Kharhorin genoemd).

Karakorum is de locatie van de 13e-eeuwse hoofdstad van het Mongoolse rijk, gecreëerd door Genghis Khan. De oprichting van Karakorum begon in 1220 op bevel van de Cenghis Khan op de ruïnes van de steden Turug en Uigur in de Orkhon-vallei aan de oostkant van het Khangai-gebergte. Het werd 15 jaar later voltooid tijdens het bewind van de Ugedei Khan. De stad was een zeer kosmopolitische en religieus tolerante plaats.

De zilveren boom, onderdeel van het paleis van Möngke Khan, is het symbool van Karakorum geworden.

De hoogste piek van zijn welvaart was van 1220 tot 1260. Het specifieke kenmerk van deze fase is dat Karakorum bestond als de grote hoofdstad van het Euro-Aziatische rijk met Mongolië als kern en als het centrum van politiek, economie, cultuur, religie, intellect, en diplomatie en de prominente band van internationale betrekkingen.

Tussen 1260 en 1380 verloor Karakorum de status van het Grote Mongoolse Rijk en werd het de hoofdstad van Mongolië. Toen Kublai Khan in 1260 de troon van het Mongoolse rijk opeiste, verhuisde hij, net als zijn jongere broer, Ariq Boke, zijn hoofdstad naar Peking. Karakorum werd herleid tot het administratieve centrum van een provinciaal binnenwater van de Yuan-dynastie.

In 1368 stortte de heerschappij van de Mongoolse Yuan-dynastie ineen en werd het centrum van de Mongoolse regering na 110 jaar nadat Khubilai Khan de hoofdstad van het rijk in 1260 naar China had verplaatst, verplaatst naar haar thuisland. Het gaf Karakorum de kans om weer te bloeien.

In 1388 veroverden en vernietigden Ming-troepen onder generaal Xu Da de stad.

Vandaag is er niets meer over van deze legendarische stad.

In 1580, toen Abtai Sain Khan samen met zijn broer, heer Tumenkhen, de 3e Dalai Lama bezocht en hun wens uitsprak om een ​​tempel in Mongolië te bouwen, adviseerde hij hen om een ​​oude tempel in Karakorum te reconstrueren. De tempel in de ruïnes van Takhai die volgens de aanbeveling van de Dalai Lama in 1588 is gerestaureerd, is de Main Zuu-tempel van het Erdene Zuu-klooster.

Nu is het Erdene Zuu-klooster het enige dat overblijft van wat ooit een enorm klooster was met 100 tempels en ongeveer 1.000 lama's die daar woonden. We zullen het terrein van het Erdene Zuu-klooster verkennen, omringd door de enorme muren van 400 mx 400 m. We worden rondgeleid door de 3 overgebleven tempels: Dalai Lama, Zuu of Buddha en Lavrin Temple.

Een andere plaats die we zullen bezoeken is het nieuwe archeologische museum van Kharkhorin. Het is een klein museum maar gehuisvest in een modern, goed gerund gebouw met goede verlichting en vitrines met duidelijke Engelse labels. De exposities bevatten tientallen artefacten uit de 13e en 14e eeuw die zijn teruggevonden in de directe omgeving, plus andere die zijn gevonden op archeologische vindplaatsen in andere delen van de provincie, waaronder prehistorische stenen werktuigen. Je ziet aardewerk, bronzen beelden, munten, religieuze beelden en stenen inscripties. Er is ook een half uitgegraven oven in de museumvloer gezonken. Misschien wel het meest interessant is het schaalmodel van het oude Karakorum, dat tot doel heeft de stad weer te geven zoals deze er in de jaren 1250 uitzag, en is gebaseerd op beschrijvingen die zijn geschreven door de Franse missionaris Willem van Rubruck. Een andere kamer vertoont een meest recente toevoeging, een Turks adellijk graf met muurschilderingen en artefacten, waaronder gouden voorwerpen en sieraden. Er is een korte video van de werkelijke begraafplaats.

We zullen ook de Turtle Rock en de Phallic Rock zien, een kleine markt achter muren bezoeken die lokale kunst van de lokale bevolking tentoonstelt.


Dag 2 Tuvkhun-klooster en Orkhon-waterval

De optionele stop is bij het Tuvhun-klooster, opgericht in de jaren 1650 door Zanabazar, een van de meest gerespecteerde religieuze leiders van Mongolië. De houten gebouwen van het klooster zijn geïntegreerd met een natuurlijk systeem van grotten in de buurt van een heuveltop, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de Orkhon-vallei en de omliggende dennenbossen. Op de top van de klif vormt een stapel stenen om een ​​god van deze berg te aanbidden een heuvel. Het heet Ovoo. De vallei staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de oude vondsten, artefacten die verband houden met het begin van de 6e eeuw en zelfs daarvoor. Bovendien had het grote Mongoolse rijk uit de 12e tot 13e eeuw hier zijn hoofdstad Karakorum uitgebreid. Bovendien blijft de nomadische levensstijl in het weiland er nog steeds en behoudt het zowel een historische als een nomadische kijk op het leven.

In het Quartaire tijdperk barstte een vulkaan uit bij het begin van de Tsagaan Azarga of White Stallion River en de lava stroomde door de Orkhon-vallei en vormde de 10 meter dikke laag basaltgesteenten. De basaltlaag werd continu doorsneden door de Orkhon-rivier en als gevolg daarvan werd de kloof gevormd.

Aan het begin van deze kloof ligt de 20 meter hoge, 10 meter brede waterval. De meeste avonturen van jou zullen de kloof afdalen en zwemmen in het meer aan de voet van de waterval.


Dag 3 Tsenkher Hot Springs and Spa


We rijden westwaarts in de richting van het Khangai-gebergte. Het Khangai-gebergte ligt gemiddeld 2500-3000 M boven de zeespiegel en bestaat voornamelijk uit graniet, opdringerige kolen en zandsteen uit het Paleozoïcum. Het Khangai-gebergte is ongeveer 800 km lang, variërend van het grondgebied van de provincie Zavkhan tot de provincie Tuv. Ze fungeren als de continentale scheidslijn van het wereldwatersysteem.

De groene berghellingen en het netwerk van kleinere en grotere rivieren bieden uitstekende weilanden voor de kuddes paarden, yaks en koeien.

In de middag bereiken we het warmwaterbronresort Tsenkher. Dit resort heeft de beschikking over een groot openluchtzwembad. Het warme water van het zwembad stroomt continu uit de warmwaterbron. In het voorjaar is de temperatuur van het water hoger dan 80 ° C. Een complex pijpleidingssysteem reguleert de watertemperatuur. Sommigen zullen uren in het zwembad zitten praten met hun vrienden terwijl ze naar de sterren staren of de nachtelijke natuur om hen heen scannen.


Dag 4 Terkhiin Tsagaan Nuur en Khorgo-vulkaan


Iets voor de lunch bereiken we Tsetserleg, hoofdstad van de provincie Arkhangai. Het is een leuk stadje omgeven door beboste heuvels. Hier bezoeken we het Buyandelgeruulekh-klooster, het belangrijkste functionerende klooster van de stad en het leuke kleine museum van Arkhangai in het Zayaiin Gegeenii-klooster. Vanaf het museum lopen we heuvelopwaarts naar een kleine

verlaten klooster en geniet van het prachtige uitzicht dat we vanaf daar hebben over Tsetserleg en de omliggende heuvels.

We zullen lunchen in een lokaal restaurant. 'S Avonds bereiken we het Terkhiin Tsagaan-meer. Het is een van de mooiste meren van het land. Het meer is omgeven door uitgedoofde en kraterachtige vulkanen en werd vele millennia geleden gevormd door lavastromen van een vulkaanuitbarsting. Als gevolg van de uitbarstingen van de vulkaan is het landschap bedekt met zwarte vulkanische rotsen.


Dag 5 Terkhiin Tsagaan Nuur en Khorgo-vulkaan


Vandaag ontspannen we rond het Witte Meer (ook wel de Terkhiin Tsagaan Nuur genoemd). We maken een excursie naar de top van de Khorgo Uul-vulkaan en passeren de kloven die van Tariat naar de vulkaan leiden. De vulkaankrater is 200 m breed en 100 m diep en is aan de achterkant en rond de opening van de krater bedekt met bomen. Ten zuiden van Khorgo zijn er tal van basaltische "gers" gevormd tijdens het koelen van lava; sommige gers hebben poorten en bovenste gaten en bereiken een hoogte van 1,7 m.


Dag 6 Zuun Nuur


We rijden 2 opeenvolgende dagen noordwaarts om het Khuvsgul-meer te bereiken. We rijden door de centrale graslanden waar je grote kuddes paarden, koeien en yaks zult zien. Je steekt verschillende rivieren over, kleinere en grotere, allemaal vol met vissen.

Vanavond bereiken we Zuun, een klein verloren meer midden in de Mongoolse steppen. Je krijgt de kans om verschillende watervogels op het meer te observeren.


Dag 7 Khuvsgul Lake


Vandaag bereiken we rond lunchtijd Murun, de hoofdstad van de provincie Khuvsgul. We stoppen bij de lokale markt om voedsel in te slaan na wat we verder rijden naar het noorden. Onderweg bezoeken we het Uushig Deer Stone-complex. Een complex van hertenstenen daterend uit de prehistorie. Bewijs van kunstwerken uit de prehistorie, bekend als hertenstenen en grafheuvels. Na een bezoek aan de site, zullen we verder rijden en laat in de avond het Khuvsgul-meer bereiken.

Mongoolse blauwe parel, het Khuvsgul-meer. Het is een enorm alpine meer van 2.760 vierkante km (130 km lang en 40 km breed), omgeven door bergketens van meer dan 2.000 meter hoog, dikke dennenbossen en een weelderige weide met grazende yaks en paarden. Meer dan 100 kleine rivieren en beken voeden het meer met kristalhelder water. Water verlaat het meer via slechts één rivier, de Egiin, waarvan het water uiteindelijk het Baikal-meer bereikt. Het meer bevat ongeveer 1,5% van 's werelds zoet water (exclusief water in de ijskappen). Het meer en de rivieren zitten vol met vissen. Er leven ongeveer een dozijn vissoorten in het meer en de rivieren. De meest bekende zijn de steur, vlagzalm, lennok, zalm, taimon, etc.


Dag 8 Khuvsgul Lake


We zullen een volledige dag doorbrengen met het verkennen van de oever van het meer en de omliggende bergen. Voor de geïnteresseerden is er de mogelijkheid om te gaan paardrijden, rendierfamilies te bezoeken, te gaan wandelen en kanoën (als het weer het toelaat). De kans is groot dat we enkele Tsaatan-families zullen tegenkomen die zich langs de oevers van het Khuvsgul-meer hebben gevestigd. Hun unieke manier van leven is gecentreerd en gestructureerd rond rendieren en wordt geleid door het sjamanisme, een voorouderlijke spirituele praktijk gebaseerd op natuuraanbidding.


Dag 9 Selenge River


Na een rustdag langs het Khuvsgul-meer hebben we de weg weer genomen, zuidoostwaarts naar het Amarbayasgalant-klooster. Deze reis brengt ons twee dagen door de Mongoolse graslanden en arriveert op de 3e dag van de avond in het Amarbayasgalant-klooster. We overnachten in een familie dichtbij de rivier de Selenge. De Selenge is de grootste rivier van Mongolië. De Selenge wordt gevormd door de samenvloeiing van de rivier de Ider, die op de noordelijke helling van het Khangai-gebergte ontspringt, en de Delger-rivier. De rivier mondt uit in het Baikalmeer in Siberië en is 992 kilometer lang, waarvan 593 kilometer door Mongools grondgebied stroomt. Grote rivieren - de Orkhon, Yeroo en Tamir - stromen af ​​in de Selenge. De jaarlijkse stroom van de Selenge-rivier is een opmerkelijke 9,3 kubieke kilometer en accepteert 30,6% van de stroom van alle rivieren in Mongolië. We brengen een avond door met nomaden. Barbecue op hete stenen staat op het menu. Voer een vriendelijke babbel en luister naar hun verbazingwekkende levensverhalen tijdens een of twee shots wodka. Herders maken lokale wodka van gefermenteerde melk.


Dag 10 Bulgan, Uran Togoo-vulkaan


Ongeveer 60 km direct ten westen van de stad Bulgan ligt de uitgedoofde vulkaan Uran Uul en het nabijgelegen Togoo Uul, nu onderdeel van het 1600 hectare grote Uran-Togoo Tulga Uul natuurreservaat in de som (district) van Khutag-Ondor.

Paden naar de top van de relatief oninteressante vulkaan leiden vanaf de westkant, die ook een aantal mooie kampeerplekken heeft. Op de top van de uitgedoofde vulkaan bevindt zich een krater, 500 tot 600 meter breed en 50 meter diep, gevuld met een klein "kratermeer" van ongeveer 20 meter in diameter.


Dag 11 Amarbayasgalant-klooster



Na een derde dag rijden bereiken we eindelijk het Amarbayasgalant-klooster. Het klooster ligt in een prachtige vallei, omringd door bergen. Na het Erdene Zuu-klooster wordt het Amarbayasgalant-klooster beschouwd als het op één na belangrijkste klooster en het meest intacte architectonische complex van Mongolië. Het klooster is in de 18e eeuw gebouwd door de Manchu-keizer Yongzheng en opgedragen aan de grote Mongoolse boeddhist Zanabazar.


Dag 12 Rijd terug naar Ulaanbaatar


Vandaag rijden we terug naar Ulaanbaatar. U kunt genieten van de vrije middag om alle plaatsen in te halen die u nog niet heeft bezocht. 'S Avonds hebben we een afscheidsdiner en delen we enkele onvergetelijke momenten van de reis.



Optioneel dag 13 Khustai National Park


Przewalski's paard (Equus ferus przewalskii, ook bekend als de Takhi-paarden) is een zeldzame en bedreigde ondersoort van wilde paarden afkomstig uit de steppen van Centraal-Azië. De Takhi stierf in het midden van de 20e eeuw. Ze waren toen alleen in de dierentuinen te vinden.

Speciale fokprogramma's verhoogden hun aantal. Ooit uitgestorven in het wild, is het opnieuw geïntroduceerd in zijn oorspronkelijke habitat in Mongolië in het Khustain Nuruu National Park, Takhin Tal Nature Reserve en Khomiin Tal. Khustai Nuruu National Park werd in 1993 tot reservestatus (categorie III) verklaard voor meer dan 50.000 hectare van het Khustain Nuruu-gebied, maar na aanzienlijk wetenschappelijk veldonderzoek naar het gebied werd het in 1998 opgewaardeerd tot een nationaal park. Khustai Nuruu National Park ligt op ongeveer 100 km ten zuidwesten van Ulaanbaatar. Het beschermt vandaag de Takhi wilde paarden van Mongolië. Tegenwoordig zijn er ongeveer 350 Takhi-paarden in Khustai. Het park herbergt 459 soorten vaatplanten, 85 soorten korstmossen, 90

soorten mos en 33 soorten paddenstoelen. Er zijn 44 soorten zoogdieren geregistreerd, waaronder edelherten, Mongoolse gazellen, reeën, wilde zwijnen, wilde schapen, steenbokken, Mongoolse marmotten, grijze wolven, lynx, Pallas ’kat, rode vos, Corsac vos en Euraziatische das. De 217 vogelsoorten zijn onder meer Steenarend, Lammergeier, Grote trap, Wilde zwaan, Zwarte ooievaar, Daurische patrijs en Steenuil. Er zijn 16 vissoorten, 2 soorten amfibieën en 385 soorten insecten (waaronder 21 soorten mieren, 55 soorten vlinders, 10 soorten bush crickets en 29 soorten sprinkhanen).

Na aankomst in het kamp van het Khustai Nuruu National Park ontmoeten we de medewerkers van het park en maken we kennis met het project. 'S Middags verkennen we de schoonheid van het park per jeep, te eten of te paard.


Optioneel Dag 14 Khogno Khan-gebergte en Elsen Tasarkhai


Het Khogno Khan-gebergte is een indrukwekkend massief in de open steppen. Niet ver hiervandaan loopt de Tasarkhai Els, een 100 km lange zandduin.

Aan het einde van de middag wandelen we in de regio van het Khogno Khan-gebergte, lopen we de berg op en genieten we van het ongelooflijke uitzicht over de vlaktes, de zandduin en graslanden. We bezoeken ook het leuke kleine Uvgun-klooster.


Optioneel dag 15 gezinsverblijf in Centraal-Mongolië en paardrijden


Het gezin woont dicht bij een rivier in de wijd open Mongoolse trappen. We zullen de warme gastvrijheid ervaren die de Mongoolse families bieden. Voor het diner krijgen we een typisch Mongoolse barbecue aangeboden die door nomaden wordt bereid. Wie wil, krijgt de kans om de “airag” of gefermenteerde paardenmelk te proberen. Onze gids - vertaler helpt ons contact te leggen met de lokale bevolking.

Geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid om paard te rijden.



15 daagse Ontdekking van Mongolie 0

E-mail dit programma naar uw vrienden

uw e-mailadres:

uw vrienden e-mailadres:

Meld u aan en ontvang leuke aanbiedingen per e-mail





Volg ons op socialmedia

Youtube Facebook Instagram

© Copyright 2008-2024  vakantiestunt.nl
v6.20210203